![]() |
||||
FAKTY I MITY
|
||||
RYBY HODOWLANEWiększość ryb, które trafiają na nasz talerz, pochododzi z hodowli, w których panują diametralnie odmienne warunki ich życia i rozwoju, niż ryb dzikich. Stawy hodowlane, to biznesowe wynaturzenie, wypaczenie tego, co przez tysiące lat ukształtowała natura - karmienie ryb zbożem, antybiotyki, hormony a nawet barwniki, by mięso było różowo-świeże. Ryby nie żyją w naturalnym ekosystemie, ich miejsce w łańcuchu pokarmowym zostało radykalnie zaburzone. Zazwyczaj żyją w monokulturowym, zaburzonym biośrodowisku wodnym, gdzie nie ma mowy o koegzystencji różnych gatunków, flory i naturalnych mikroorganizmów. Stąd choroby, mniejsza odporność immunologiczna ryb, pasożyty, nowotwory ryb. Szczególnym przykładem absurdu jest tu hodowana w stawach na Dalekim Wschodzie i dowożona na drugi kraniec globu najtańsza ryba świata panga. Niestety ludzie, szczególnie ubożsi nie są świadomi zagrożeń a reklama napędza mordercze oszustwo. Ten film ujawnia bandycki biznes, jaki prowadzą właściciele marketów w Europie i w Polsce: KLIKNIJ |
||||
RYBY MORSKIERyby morskie, możnaby się spodziewać, żyją w lepszych warunkach ekologicznych, bo przede wszystkim żywią się tym, co same upolują. Niestety małe akweny morskie, jak np. Bałtyk, zasilany zanieczyszczonymi wodami z ujścia wielu rzek oraz ściekami z nadmorskich aglomeracji urbanistyczno-przemysłowych coraz bardziej stają się zanieczyszczone. Kolejnym trudnym do zneutralizowania i powszechnie występującym w oceanach i morzach jest tzw. mikropet. Są to rozdrobnione poprzez rozkład od promieniowania UV ze słońca fragmenty opakowań z tworzyw sztucznych oraz mikrokuleczki plastiku zawarte w nowoczesnych proszkach do prania i pastach do zębów. To odrobiny o rozmiarach od ułamka do kilku milimetrów, których nie jest w stanie przefiltrować i odrzucić układ pokarmowy ryby. Dostają się do tkanek ryb, powodują stany zapalne, które z kolei osłabiają układ odpornościowy ryby i tym samym ściąga na nią infekcje pasożytnicze i grzybowe. Stąd i choroby ryb. Infekcja pasożytami od ryb może być śmiertelna dla człowieka gdyż nie od razu zdiagnozowana!!! Na przemysłowych statkach przetwórniach wszystkie złowione ryby MUSZĄ BYC zdrowe, bo to przecież biznes. Nikt tam nie bada każdej rybki pod kątem obciążenia toksynami . TUTAJ możesz oglądnąć przykład : Zaniepokojony klient polskiego marketu wrzucił do sieci filmik, pokazujący zainfekowanego nicieniami dorsza - popularnej ryby łowionej w naszym Bałtyku.
|
||||
Jak się ustrzec zagrożeń zakażenia pasożytami z ryb?Poniżej parę uwag odnośnie przyrządzania ryb. Niestety te metody nie uchronią nas od zagrożeń spożywania mięsa ryb chorujących na nowotwory, od antybiotyków i chemii zawartych w mięsie ryb hodowlanych. 1) Absolutnie unikać spożywania ryb na surowo, w postaci różnych tatarów, sushi
Rybę najlepiej gotować na parze a dopiero później obsmażyć w panierce, aby cała objętość mięsa była poddana wysokiej temperaturze przez dłuższy okres czasu. Niestety, nie wszystkie mięsa po obróbce parą wodną utrzymają mechaniczną zwartość i będzie je można poddać obtoczeniu w smakowitej panierce. |
||||