![]() |
||||
CO TO SĄ TOKSYNY METABOLICZNE?Tym mianem określa się globalnie wszystkie szkodliwe substancje, które powstają w procesie przemiany materii pod wpływem różnorakich bodźców. Generalnie, najwięcej jest takich przypadków, kiedy pokarmy, które trafiają do naszego żołądka zawierają substancje bądź to bezpośrednio NIEOBOJĘTNE (słowem toksyczne) bądź też z innych, niezależnych przyczyn, proces przemiany ulega zaburzeniu i w danym miejscu w siatce metabolicznej (tym mianem określamy teoretyczny diagram reakcji biochemicznych, przebiegających na drodze od ust do organów wydalniczych). T Główne źródła tych substancji to: - leki, - substancje konserwujące, - substancje smakowe, a w szczególności słodzące, - substancje polepszające walory żywności, - barwniki dodawane do produktów, - obce białka, umieszczone metodami inżynierii biologicznej w roślinach, aby polepszyć wydajność plonów, podnieść odporność na choroby, - GMO (ogólnie - żywność modyfikowana genetycznie) - pestycydy, antybiotyki i hormony oraz inne substancje chemiczne stosowane przez rolników - inne substancje z procesów przetwarzania żywności, - zanieczyszczenia środowiska zewnętrznego, - substancje promieniotwórcze (kontrasty) podawane w diagnostyce medycznej.
Powyższa lista ujawnia ogromną różnorodność chemiczną tych substancji, z którymi musi radzić sobie organizm, aby zachować życie.
Badania naukowe ujawniają, że organizm reaguje na tego rodzaju problemy na cztery sposoby: - wchłanianie (absorbcja), - redystrybucja w tkankach i kumulacja (np w tkance tłuszczowej - substancje silnie lipofilne); tak powstają złogi - biotransformacja - szereg przemian biochemicznych, których wynikiem jest substancja bardziej toksyczna - wydalanie ; Wydalaniu ulegają głównie związki o silnej polarności -np kwas szczawiowy lub lotności -np. niektóre etery.
Do oceny wpływu tych substancji na organizm, nauka akademicka używa tzw. biomarkerów. Biomarker to wskaźnik procesów zachodzących w organiźmie, pozwalający na ocenę wielkości narażenia na czynniki chemiczne i efektów działania w postaci skutków zdrowotnych, jakie te czynniki powoduję w eksponowanym organiźmie. Dzieli się je na biomarkery ekspozycji, biomarkery skutków (efektów oddziaływania), biomarkery wrażliwości. To cała odrębna akademickiej gałąź biochemii medycznej.
|
||||
W naszej czytelni będziemy publikować praktyczne aspekty tej bogatej problematyki. Nacisk kładziemy na aspekty profilaktyki zdrowotnej, zapobiegania oraz na aspekty detoksykacji, czyli metod stymulacji organizmu do oczyszczania się z tych toksyn. |
||||
http://www.infozdrowie.com/jak-sie-oglupia-lekarzy-i-nie-tylko-witamina-d/