![]() |
||||
Ciało człowieka to nie tylko komórki własne, specyficzne dla gatunku ludzkiego. Jest wręcz przeciwnie. Badania naukowe pokazują, że tych stricte "człowieczych" komórek jest raptem kilkanaście procent. Pozostałe 80 -parę procent to są komórki pochodzenia roślinnego, odzwierzęcego, obce bakterie i wirusy. Jesteśmy wręcz zanurzeni w morzu różnorakich mikroorganizmów, które są zarówno w naszym wnętrzu, jak i na zewnątrz. Znakomita większość tych mikroorganizmów na szczęście żyje w cudownej symbiozie z komórkami ludzkimi, tworząc ten cud natury, jakim jest ciało człowieka. Ale są również mikroorganizmy pasożytnicze, toksyczne dla człowieka. Możemy je otrzymać już w życiu płodowym z krwią matki. Codziennie poprzez skórę, z pożywieniem oraz z wdychanym powietrzem wnika do naszego organizmu potężna dawka toksyn chemicznych, mikrobiologicznych i tylko dzięki wydolności naszego układu immunologicznego udaje się nam przeżyć taką inwazję.
Toksyczne dla naszego organizmu może być również zachwianie równowagi mikrobiologicznej, która panuje w naszym wnętrzu, a szczególnie w jelitach. Przykładem może być drożdżak Candida, który jest obecny w każdym organiźmie - stanowi składnik flory mikrobiologicznej jelita. Jeśli jednak, skutkiem rozszczelnienia jelita (obecność bakterii Salmonella lub toksyn metabolicznych) nastąpi pojawienie się krwi w jelicie, wówczas obserwujemy radykalny i niezwykle niebezpieczne rozmnożenie się tego grzyba w tej okolicy. Analogicznie, w drugą stronę, po przyjęciu dawki antybiotyków nastąpi obumarcie bardzo wielu organizmów mikrobiologicznych - zarówno tych potrzebnych, jak i toksycznych. Skutkiem zachwiania tej subtelnej równowagi mikrobiologicznej często obserwujemy ekspansję tego drożdżaka, co prowadzi do wielu dokuczliwych powikłań po terapiach antybiotykami.
Toksyny mikrobiologiczne dzielimy zasadniczo na 4 grupy: W kolejnych rozdziałach tego działu omówimy poszczególne rodzaje wymienionych tu toksyn mikrobiologicznych |
||||